Beschrijving

15.5cm hoog

Kokeshi zijn Japanse poppen gemaakt van hout. Het is traditioneel Japans handwerk. Vroeger werden deze met name verkocht als souvenir aan toeristen en als kinderspeelgoed. Ze komen oorspronkelijk uit het noorden van Japan.

In de loop van de jaren hebben kokeshi steeds meer populariteit gekregen. Ze worden inmiddels over de hele wereld verkocht als verzamelobjecten. In Japan worden kokeshi cadeau gegeven als teken van liefde en vriendschap. Ook bij geboortes worden ze vaak cadeau gegeven.

Een kokeshi heeft een karakteristieke vorm. De pop heeft een simpel lijf zonder armen en benen en een groot hoofd waarop met een paar lijnen een gezicht wordt getekend. De romp is zo getekend dat het lijkt alsof de pop een kimono draagt. De versieringen worden vaak eerst uitgesneden voordat deze worden ingekleurd. Vervolgens wordt een laagje was aangebracht, zodat de poppen mooi glanzen.

Aan de onderzijde van het lijf van de pop is de handtekening van de artiest te vinden. Deze geeft de pop ook vaak een naam mee waarin een boodschap ligt verborgen om de ontvanger van de pop voorspoed en geluk te wensen.